Michaël Wannet: Internationale Hanze fietsroute, deel 1

Michaël Wannet: Internationale Hanze fietsroute, deel 1, van Zaltbommel via Lübeck naar Frankfort a/d Oder (Pirola, 1997, OSBN 90 6455 234 7)

Op zoek naar een nieuwe fietsvakantiebestemming viel ons oog op de Internationale Hanze fietsroute. Een route met een thema als leidraad en niet het einddoel. En een route door een voor ons onbekend gebied. Het leek ons wel wat.
Het boekje begint met een gedegen, maar goed leesbare inleiding over de Hanze. Nooit geweten dat er meer dan 200 steden lid geweest zijn van het Hanzeverbond! En dat er handel gedreven werd van de Middellandse Zee tot in Rusland. De route is in een aantal trajecten verdeeld. Per traject is er een hoofdstukje met informatie over het landschap en bezienswaardigheden. Verder bestaat het boekje uit een routebeschrijving, kaartjes en, heel handig, enkele stadsplattegronden.

En de praktijk?
Wij kozen voor een gedeelte door Noord-Duitsland. De routebeschrijving en de kaartjes zijn zo duidelijk dat fout rijden praktisch onmogelijk is, zelfs niet in steden. We hoefden nooit te zoeken naar een winkel of camping: het staat allemaal prima aangegeven. De informatie over de bezienswaardigheden vonden we goed gedoseerd. En in de Hanzesteden van de route maakten we kennis met de tastbare herinneringen aan de Hanzehandel: prachtige kerken en raadhuizen, voorname huizen en indrukwekkende pakhuizen.

Dankzij dit boekje hebben wij onze nieuwe fietsvakantiebestemming gevonden! Gelukkig liggen er nog heel wat Hanzekilometers op ons te wachten.

Jaap en Jacqueline Hoekzema , september 2004.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.